7 Şubat 2015 Cumartesi

YENİ TEOG GİRİŞ SİSTEMİ VE BERABERİNDE GELEN SIKINTILAR

Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlayan TEOG( Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı) beraberinde birçok sıkıntıyı da getirmişti. Sınavın uygulanması esnasında ortaya çıkan sorunların yanı sıra tercih dönemindeki hatalar velileri ve öğrencileri baya bir yormuş ve strese sokmuştu. Bu sene, Milli Eğitim Bakanlığı yeni aldığı bir takım kararlarla TEOG giriş sistemini değiştirecek. Peki, nedir bu değişiklikler?
Tek Liste Tercihler Yapılacak
Geçtiğimiz yıl A ve B şeklinde iki liste hazırlanmıştı. A listesinde tercih yapan öğrenci şayet yerleşemezse o zaman B listesindeki bir okula yerleşiyordu. Bu durumda, beraberinde öğrencinin tercih yapmadığı okullara-hatta çok uzaktaki ilçelerdeki okullara- yerleşmesine neden olmuştu. Hatanın düzeltilmesi uzun zaman almış, okullar bu şekilde açılmış ve epey bir süre öğrenci kontenjanlarındaki dalgalanmaların sebebi olmuştu. Yeni yapılan değişiklikle birlikte, listeler ortadan kalkıyor ve öğrenci tek tercih listesinde 25 okul tercih ediyor. Okul türü ve il-ilçe sınırlamasını da ortadan kaldıran bakanlık, böylece İstanbul’da sınava giren bir öğrencinin Ankara’daki bir okulda okuyabilmesine de imkân tanıyor.
Sistem şu şekilde çalışacak, öğrenci sınav puanları hesaplandıktan sonra bakanlığın sitesinden oluşturulan tercih sistemine giriş yapacak. Karşısına öncelikli olarak iki tercih butonu çıkacak “Özel Okul Tercihi Yaptım” bu butonu tıklarsa şayet, devlet okullarına giriş hakkı yanacak ve sistemden otomatik olarak çıkarılacak. “Tercih Yapmak İstiyorum” butonuna tıkladığında karşısına 25 okul tercih edebileceği bir sayfa açılacak ve öğrenci burada tercihini oluşturacak.
Sistem Kararlı Aileler İçin Oluşturulmuş. 
                Çocuklarının bu sistemden etkilenmemesi için çabalayan aileler, kararlarını çoktan vermiş durumdalar. Çocuğu hangi puanı alırsa alsın özel okula gönderecek veliler ve her koşulda devlette okutacak veliler bu sistemden çok da etkileneceğe benzemiyor. Öğrenci sistemdeki ilk tercihinde “Özel Okul Kaydı Yaptırdım” butonunu tıklarsa kendisi, bu kargaşanın dışında kalacak. Ama özel okul kontenjanlarının 25 bin olduğunu düşünürsek bu az bir kesimi ilgilendiren mesele.
Çocuğum Ya Tercih Ettiği Bir Okula Yerleşemezse Ya da Sonradan Değiştirmek İsterse?
                Tercih sonrasında yerleşen ve yerleşemeyen öğrenciler için nakil dönemi başlayacak ve bu dönemde öğrenciden 5 tercih alınacak. Böylece, öğrenci yerleşemediği bir okula tekrar başvuru yapmış olabilecek ya da yerleştiği okulunu değiştirebilecek. Özel okullara ilk tercihinde kayıt yaptırmak istemeyen veliler de ancak bu nakil döneminde kayıt yaptırabilecekler.
Asıl Sıkıntı Özel Okullar İçin Olacak
Özel okullara 17 Haziran- 24 Temmuz Tarihleri arasında tercih hakkı tanıyan bakanlık, daha sonrasında tercih yapmayan veliler için nakil dönemini beklemesini isteyecek. Veli de öğrencisinin devlette bir okula yerleşip yerleşemediğini görmek adına tercih yapmadığında ve beraberinde herhangi bir okula yerleşemediğinde büyük bir stres ve panik hali yaşayacak. Çünkü özel okullar da bu süreçte, kendi kadrolarını oluşturmuş ve planlamasını yapmış olacak.
Henüz tasarı halinde olan bu çalışma, bakanlık sitesinde yayınlanmış durumda. Umuyoruz ki, başta özel okullar için oluşturduğu handikabı ve diğer tercihlerdeki sıkıntıları fark ederler ve düzeltme yaparlar. Yoksa bu sene de geçen senedekine benzer şikâyetler, sıkıntılar yaşanacak.
Bakanlık, maalesef bu işi düzeltmek yerine işleri iyice arapsaçına benzetmiş durumda.
               
                                                                                              Sedat Yılmaz

Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...