11 Şubat 2015 Çarşamba

YGS'ye Çok Az Kala Yapılması Gerekenler

YGS’ye bir aydan biraz daha fazla bir zaman kaldı. Öğrencilerin yetişmeyen konuları, hala kronik olarak yaptıkları yanlışları canlarını sıkıyor, biliyorum. Peki, bu kalan sürede neler yapmalı?
Panik YOK!
Öncelikle öğrencinin paniklemeden sakin bir şekilde hareket etmesi gerekli. En önemlisi hiç şüphesiz bu olacaktır. Sonrasında kalan konuları bir sıraya koyarak, kalan günleri en iyi şekilde planlamak gerekli.
Eksik kalan tüm konulara çalışılmalı mı?
Son zamanda eksik kalan tüm konulara birden saldıran öğrenciler, maalesef hiçbirisini öğrenemeden ya da daha da kötüsü yalan yanlış öğrenerek sınava giriyor. Şimdi en iyisi mi eksik konuları şöyle bir alt alta yazmak lazım. Sonrasında geçmiş yıllarda çıkan soru adedince bir önem sırası oluşturarak sakin ve emin adımlarla ilerleyerek bu konulara çalışmak gerekli.
Bitirdiğimiz konuları unutmamak için neler yapmalıyız?
Kimisi geçen seneden kimisi yazın başından beri YGS’ye hazırlanıyor. “Bu süre zarfında birçok konu öğrendik, bir sürü soru çözdük ama sürekli olarak bu konuları hatırlayamıyoruz.” Biliyorum ki, şu günlerde öğrencilerin en çok şikâyet ettiği konuların başında bu geliyor. Öncelikle en başta verdiğim tavsiyeyi yineleyeyim, sakin olalım, paniğe gerek yok. Öğrendikleriniz hiçbir yere gitmedi, sadece heyecanlandığınız için hatırlayamıyor ve öyle düşünüyorsunuz. Size tavsiyem, kalan süre içerisinde her gün en az bir deneme çözmeye çalışın. Konu çalışmalarınızın dışında kalan zamanlarda en az bir deneme çözerek, yanlış yaptığınız soruları inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
Çözemediğimiz ya da yanlış yaptığımız soruları ne yapmalıyız?
Çözemediğimiz ya da yanlış yapılan sorular, bizler için hayati önem taşıyor. Çünkü çözebildiğimiz sorular zaten bizimdir, önemli olan kalan bu sürede biz, bize ait olmayanı elde etmeye çalışalım. Çözemediğiniz ya da yanlış yaptığınız soruları sakın atlamayın. Dönüp bakın, inceleyin. Şayet dikkatsizlikten kaçırdıysanız çok da mühim değil üzerinde durmayın. Eğer konu eksiğiniz varsa konuyu çalışın ve tekrar çözmeye çalışın. Ama konuyu biliyor ve yine de çözemiyorsanız acilen o branşın öğretmeniyle irtibata geçin.
Kendinizi ASLA gerçek hayattan koparmayın!
Bu süreçte yapılan en büyük hataların başında öğrencinin, içine kapanarak kimseyle görüşmeden sadece ders çalışmaya çalışması geliyor. Günde 10-12 saat masa başında ya da odasında bir başına kalarak kimseyle görüşmeden, konuşmadan ders çalışması, bir süre sonra onun evham yapmasına neden oluyor. “Herkes çoktan bitirdi, benim bütün konularım eksik. Onlar kazanacak, ben kazanamayacağım gibi” saçma sapan evhamlara kapılan öğrenci, strese bağlı olarak şimdiye kadar ki emeklerini de zayi edecektir. Tavsiyem, gündelik yaşamınıza devam edin. Okulunuza, dershanenize gitmeye çalışın. Biraz daha az uyuyabilirsiniz, arkadaşlarınızla çok daha az zaman geçirebilirsiniz ama SAKIN gündelik hayat ritminden KOPMAYIN.
Merak etmeyin sizden önce de bu sınava girdiler, kazandılar. Siz de girecek ve kazanacaksınız.

Sorularınız için;
fsedatyilmaz@gmail.com                           
Sedat Yılmaz

Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...