9 Şubat 2015 Pazartesi

YGS-LYS TARİH OLUYOR!

Milyonlarca genci ilgilendiren YGS-LYS 2015’teki dershane dönüşümüne paralel olarak değişiyor. 2016-2017 eğitim öğretim yılıyla birlikte TEOG’a benzer bir sınav geliyor. Birkaç temel dersten oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB’in gerçekleştirdiği bu sınavlar, üniversiteye geçişte belli yüzdelerde ağırlık taşıyacak. Ders notlarının yanı sıra öğrencinin sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşları da puanlandırılacak. Böylece öğrencinin düzeyi ve ilgi alanın da şekillenmesi hedefleniyor. Bu sınavların yanı sıra yılda belirli aralıklarla yapılacak merkezi sınavlardan da puan alan öğrenciler, tercihlerini bu puanlardan yapacak.
Sınav, performans ölçümlerinde teknolojiden faydalanılacak
Tablet bilgisayarlarla dersler, interaktif uygulamalar yapılacak. Ortak sunumları hem Hakkâri’deki hem de İstanbul’daki öğrenci aynı anda izleyebilecek. Böylece, ortak sınavlarda doğacak eksiklerin giderilmesi bekleniyor.
Performans eğitimine önem verilecek.
Özellikle Türkiye’de ara elemanda ortaya çıkan eksiği giderebilmek için, mesleki ve teknik liselere önemli bir görev düşüyor. Başbakan Davutoğlu’na verilen brifinge göre, mesleki ve teknik liselerin üniversitelere olan bağımlılıkları azaltılacak. İşveren kuruluşlar ve işadamları bizzat bakanlık ile ortak çalışarak çözüm üretecekler.
Toplamda 5 sınav öngörülüyor.
Yıl içerisinde 2 ay arayla toplamda 5 sınav yapılması planlanıyor. En yüksek puanla tercih yapabilecek. Üniversiteye girişte bazı bölümlerin taban puanları kaldırılacak. Direkt olarak öğrencinin lise notları ve performans notlarıyla girişi sağlanacak.
Açık uçlu sorular da geliyor
Sınavlarda test sorularının yanı sıra açık uçlu sınav soruları da sorulacak. Üniversitelerin kendi sınavlarını yapmasına da müsaade veren bu sistem, eskiden olduğu gibi tek bir sınavla öğrenci alımı yapmayacak.
Dil eğitiminin de sınavlara etkisi olacak
Dil eğitimi şimdilerde olduğu gibi kelime ezberleme ve gramer ağırlıklı bir sınavdan kurtularak, IELTS’de olduğu gibi dinleme ve konuşma kısımları da olacak. Üniversite sınavlarında özellikle yabancı dille eğitim veren üniversitelerde yabancı dil puanı da aranacak.
YÖK yasası değişiyor
YÖK yasasının değişmesiyle birlikte üniversiteler ders programlarını çağın şartlarına uygun şekilde belirleyerek, ihtiyaçları gidermeye çalışacak.


Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 8 Ağustos 2012 tarihli toplantısı




Sedat YILMAZ
Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...