17 Mayıs 2015 Pazar

LYS'de Sona Yaklaştık!

Çok uzun zamandır hazırlandığınız sınava sayılı günler kaldı evet, LYS’den bahsediyorum. İlkokuldan beri hazırlandığınız tüm sınavlar, gireceğiniz bu sınava endeksliydi. Şimdi son sınav olacak ve neticesinde bir bölüm ve üniversite tercih edeceksiniz. Devamında da bu bölümden mezun olacak ve hayatınızı bu meslek üzerinden şekillendireceksiniz.
Her sene ülkemizde milyonlarca öğrenci bu sınava giriyor. Kimisi istediği puanı alıp istediği alanı tercih edebilirken maalesef kimisi de sadece puanının yettiği ve daha önce hiç düşlemediği bölümlerin kapılarını aralıyor. Bugün kısaca sizlere, “son ana gelmişken neler yapmalıyız? Kalan zamanımızı nasıl değerlendirmeliyiz”den bahsedeceğim.
Geçen gün konuştuğum bir öğrenci- kendisi YGS’de ilk bine girdi- çok sıkıldığını, son ana yaklaştıkça daha fazla heyecanlandığını ve hatta korktuğunu ifade etti. Bu gayet normal bir durum. Şimdilerde bütün öğrencilerin içerisinde bulunduğu halet-i ruhiyeyi özetleyen bir reaksiyon gösterdiği. Biliyorum, çok klişe olacak ama stres ve heyecana lüzum yok. Unutmayın ki, yalnız değilsiniz. Bu sınava sizinle birlikte yine yüzbinlerce öğrenci girecek.
YGS’de zaman yetmezken şimdi zaman artacak, dikkatli olmalı.
YGS’de az zamanda çok soru çözdünüz. Bütün dersleri aynı anda çözmek zorundaydınız. Bir yandan coğrafya ile uğraşırken diğer yanda kimya sorularıyla cebelleştiniz. Ama şimdi sadece tercih ettiğiniz sınava girecek ve azami şekilde konsantre olacaksınız. Bu nedenle, sonuna kadar sabırlı olmalı, bilmediğiniz soruların üzerinde çok fazla zaman kaybetmeden ve aynı zamanda çok fazla yorum yapmadan bildiğiniz sorulara yönelmelisiniz. Hemen her sene karşılaştığımız bir tablo var ki o da, bilmediği soruya yorum yapmak suretiyle bulduğu şıkkı işaretleyen öğrencilerimiz var. Bu sizi yanlışa götürecektir. Eğer bilmiyorsanız boş bırakın. Fazla zaman bu sınavda sizin için bir handikap oluşturabilir. Erken bitirip doğru yaptığınız sorular üzerinde de tekrar yorum yapmanıza neden olabilir. Eğer eminseniz tekrar dönüp o soruya bakmayın.
Gündelik ritminizi bozmadan, sonuna kadar devam edin.
Gündelik yaşamınızda çok radikal değişiklikler yapmayın. Sabahları çok erken saatlerde kalkıp da gece geç saatlere kadar çalışmak size fayda vermeyecektir. Elbette saatlerinizi artırabilirsiniz; ama birden değil yavaş yavaş bir artırım yapın. Arada dinlenmek, çok fazla olmamakla birlikte kısa yürüyüşler yapmak, egzersiz hareketleri yapmak faydanıza olacaktır. Aman deyim ağır spordan sakının!
Ezberlerinizi fazlalaştırın
Sona yaklaştık, malum. Artık edebiyat gibi coğrafya gibi ezber ağırlıklı derslerinizde son ezberlerinize ağırlık verin. Unutmayın ki ezber çabuk unutulur ve bu nedenle, sürekli tekrar faydanıza olacaktır. Şu ana kadar notlar çıkarmışsınızdır, bunları sık sık okuyarak tekrar yapın.
Kulaklarınızı olumsuz her türlü bilgiye kapatın!
Delinin biri kuyuya bir taş atmış kırk akıllı çıkaramamış, maalesef bazen, bizler de bu pozisyonda kalıyoruz. – sınav bu sene çok daha zor olacakmış, - edebiyata yeni konu eklemişler vs. bu tarzda söylentiler eminim şu günlerde çoğalmıştır. Ama şunu bilin ki bu sadece bir söylenti. Bu yüzden kulaklarınızı tıkayın ve sadece hedefinize odaklanın. Eğer kulaktan dolma bilgiler ciddi manada canınızı sıkıyorsa, bunu bir bilene danışın ve kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulun.
İnanın başaracaksınız, daha önce de başardılar siz de başaracaksınız!

Sedat YILMAZ
Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...