16 Kasım 2014 Pazar

AÇIK UÇLU SORULAR GELİYOR


AÇIK UÇLU SINAVLAR GELİYOR!
ÖSYM, 3 Kasım 2013 tarihinde Ankara'da 2 bin küsur kişinin katıldığı bir "açık uçlu deneme sınavı" uyguladı.  Sonuçlarını 12 Aralıkta açıklayacak olan ÖSYM, sitesinde yapmış olduğu açıklamada eğitimin, standardını ve kalitesini yükseltmek için böyle bir uygulama yaptıklarını belirtmiş.
Sınav içeriği YGS konularıyla aynı. Türkçe, Temel Matematik, Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Din Kültürü- Ahlak Bilgisi derslerine ait sınav sorularından oluşuyor.
Sınavda 30 çoktan seçmeli test sorusu ve 30 açık uçlu soru olmak üzere toplamda 120 soru sorulmuş, adaylara da 120 dakika verilmiş. Açık uçlu sorularda kısa cevaplar istenmiş, böylece öğrencinin muhakeme yeteneğini ölçmeyi amaçladıklarını belirtmişler.
Milli Eğitim Bakanlığı seneye dershaneleri kapatıyor. ÖSYM de alternatif bir sınavı arayışı içerisinde.  2016 yılı sınav takvimini bilemiyoruz. Her ne kadar yetkililerin yaptığı açıklamalarda "açık uçlu sorular"ın 2019 yılından itibaren sorulacağını söyleseler de, seneye nasıl bir sınav yapılacağı henüz belli değil.
Çalışan öğrencinin mağdur edilmemesi adına çok itinalı bir çalışmanın yapılması gerekli. 2023 hedefi olan bir ülkenin çok dikkatli adımlar atması lazım. Bu nedenle, seneye ya da ondan sonraki senelerde uygulanacak sınav sistemlerinin dikkatlice seçilmesi ve uygulanması hepimiz için en hayırlı sonuçları verecektir.
Şimdilik bizler, mevcut sistem üzerinden eğitim- öğretime devam ediyoruz. Gelecekte bizleri ne bekliyor bilemiyoruz; ama yapılan açıklamalar, uygulamalardan elde ettiğimiz ipuçları önümüzdeki yıllarda bizleri farklı bir sistemin beklediğinin habercisi.
Burada öğrencilerin yapması gereken oluşacak krizi kendilerine fırsata çevirmek olmalıdır. Çünkü milyonlarca kişiyi etkileyecek bu sistem içerisinde, disiplinli çalışan öğrenci bu durumdan kolaylıkla sıyrılmasını bilecek. Lisedeki dört yılın konusuna çalışmış, okul derslerinde başarılı bir öğrencinin korkmasını gerektirecek bir şey yok. Ama tüm hazırlığını son sınıfa bırakmış öğrencilerin acilen çalışmaya başlaması gerekli. Çünkü, yeni sistem son anda yapılan çalışmayı ödüllendirmeyecek.

Daha çok bilgi için SORUNUZ: info@yilmazsedat.com




Sedat YILMAZ

Eğitim DANIŞMANI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...