29 Temmuz 2015 Çarşamba

YGS- LYS için Soru- Cevap Bölümü


Yeni bir öğretim sezonu daha başlamak üzere, bir aydan biraz daha uzun bir zaman kalsa da son sınıfta olup da sınava hazırlanan öğrenciler için yakında uzun bir maraton başlayacak. Bu sene birbirinden farklı birçok muammayı içinde barındıran bir sene olacağa benziyor. Öncelikle, dershaneler koca bir sorun olarak önümüzde duruyor. Milli Eğitim kapandı dedi AYM’ler bu yasayı iptal etti. Şimdi ne olacağı koca bir muamma. Şimdiden dershaneler kayıt almaya başladı. Dershanelerden okullara dönüşen kurumların kafası karışık. Ne olacağı meçhul, hiçbir yetkili yeterli bir açıklama yapamıyor. Tek söylenen: “Siz merak etmeyin, sizi mağdur etmeyeceğiz.” Geçen sene yaşanan TEOG skandalından sonra bu söz, maalesef pek de inandırıcı gelmese de gelecek ne gösterecek hep birlikte göreceğiz.
Aşağıda bana gelen sorulardan derlediğim soru- cevap bölümü bulunuyor.
Soru: Peki, bizler bu sene ne yapacağız?
Cevap: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, siz öğrenciler olarak kulaklarınızı her türlü olumsuzluğa tıkayın ve sadece işinize bakın. Ders çalışmaktan başka bir çareniz yok. Unutmayın ki sistem ne olursa olsun sadece çalışan kazanacak. Şimdiye dek böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak.
Soru: Hocam ne çalışalım? Sınav sistemi de değişir mi?
Cevap: Şayet sistemi köklü bir şekilde değiştirecek olsalardı şimdiye kadar haber vermek zorundalardı. Bu saatten sonra köklü bir değişim beklemiyoruz. Ufak tefek değişiklikler olabilir ama bu da sizi etkilemeyecektir. Bu sebeple, YGS ve LYS çalışabilir, çalıştığınız konularda da soru çözebilirsiniz.
Soru: YGS mi LYS mi önce çalışalım?
Cevap: İlk sınav YGS olacağı için öncelik olarak YGS çalışmak zorundasınız elbette. Ama matematik, fen gibi sayısal ağırlıklı dersleri YGS sonrasına bırakırsanız yetiştiremezsiniz. Bu nedenle, sayısal dersleri şimdiden çalışmaya başlamanız, sizin faydanıza olacaktır. Edebiyat, coğrafya gibi sözel dersleri YGS sonrasına da bırakabilirsiniz.
Soru: Edebiyat- Coğrafya şimdiden çalışsak faydamıza olmaz mı?
Cevap: Edebiyat- Coğrafya gibi sözel dersler, ezbere dayalı dersler oldukları için şimdiden ezber yaparsanız çabuk unutursunuz. YGS’den sonra bu dersleri çalışmak için zamanınız olacak. Ama sizi tavsiyem şu ki, edebiyat gibi dönem sorularının ağırlıklı olduğu dersler için şimdiden dönemlerin genel bir şablonunu çıkarın. Yani şöyle izah edeyim, resminin bütününü gözünüzün önünde canlandırın. Büyük başlıkları oluşturun, YGS sonrası da alt başlıkları hızlıca doldurur ve başarılı olursunuz.
Soru: Günlük kaç saat ders çalışmak yeterli olacaktır?
Cevap: Yaz ayları şu günlerde, Türkiye’de en sıcak günlerini yaşıyor. Bu durumda ders çalışmayı olumsuz etkiliyor. Günde ortalama en az 2 en fazla da 4-5 saat çalışmak yeterli olacaktır. Hala sezonun açılmasına vakit var. Bu nedenle, kendinizi çok fazla yorup sıkmayın aksi halde çabuk sıkılır ve ders çalışmayı erken bırakırsınız. Ağustos ortasından sonra yavaş yavaş günlük çalışma ritminizi yükseltmeniz faydanıza olacaktır. Ağustos sonunda günde en az 4 en fazla da 6 saat çalışmaya başlamanızı tavsiye ederim.
Soru: Nasıl çalışma yapalım? Soru mu çözelim? Konu mu çalışalım?
Cevap: Ne kadar eksiğiniz olduğunu elbette en iyi siz bilirsiniz. Bu sebeple, eğer çok konu eksiğiniz varsa, konu öncelikli bir çalışma takvimi oluşturun. Ama konu eksiğiniz çok yoksa bol soru çözerek pratik yapın. Günde en az 100 soru çözmeye çalışın. İyi olduğunuz konularda gereğinden fazla vakit harcamayın, daha az iyi olduğunuz konularda soru çözün. Ama çözemediğiniz soruları kesinlikle çözdürün. Sakın es geçmeyin. Unutmayın, çözemediğiniz soruların çözülmesi size konuyu öğretecektir.
Daha fazla soru için:




Sedat YILMAZ
Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...