11 Ekim 2015 Pazar

Bir Lise Öğrencisiyim, Ne Yapabilirim?



Küreselleşen dünyada rekabet her geçen gün biraz daha zorlaşsa da, doğru yönlendirme ve motivasyon işleri olabildiğince kolaylaştırıyor. Fakat maalesef yönlendirme yapacak kişilerin de mevcut bilgi eksikliği, öğrencilerin kafa karışıklığına neden oluyor. Ülkemizde başarının tek ölçeği olarak da bize YGS\LYS başarısı kalıyor. Her yıl 2 milyonu aşkın öğrencinin girdiği bu sınavdan sonra bölümlerine yerleşen öğrenciler, üniversitede de aradığını bulamayarak ya da kendilerini yeterince donatamadan iş hayatına atılmak durumunda kalıyorlar. Akabinde bir dizi zorluklar hayatlarını çekilmez hale getiriyor. Temelde alınacak bir takım önlemler gelecekte sizlere önemli bir avantaj sağlayacaktır.
Peki, bizler lise öğrencileri olarak neler yapabiliriz?
Öncelikle bu yaşların getirdiği zorlukları kabul ederek yazıma başlamak istiyorum. Kafa karışıklığı, gelecek kaygısı ve doğru yönlendirme yapacak rehberlerin olmayışı sizleri, karanlık yollarda el yordamıyla yürümeye zorluyor. Bu yazımla birlikte dünyanıza, küçük de olsa bir ışık yakabilirsem ne mutlu bana.
Küreselleşen dünya artık hepimizin malumu, bugün en uzak ülke bir uçak yolcuğu uzaklığında. Rakiplerimiz sınıflarımızda okuyan ya da şehrimizdeki, ülkemizdeki diğer öğrenciler değil. Bugün artık rakiplerimiz; Çin’de, Tayvan’da, Rusya’da, G. Kore’de ya da Amerika’da ya da herhangi bir ülkede okuyan bir öğrenci. O nedenle, bizler de oyunu kurallarına göre oynamak zorundayız. Küresel çapta iş yapabilmek için en az onlar kadar donanımlı olmak zorundalıktan da öte ihtiyaç haline geldi aslında. PISA sınavlarının sonuçları ilgilenenlerin malumudur. 44 ülke içerisinde 43. veya 42. sıradayız. Bu da bize gösteriyor ki acilen önlem almazsak neticesinde, 3.dünya ülkesi olarak bu oyundaki yerimizi alacağız.
Birkaç öncelik belirledim, şimdi sizlerle bunu paylaşmak istiyorum.
1.       Okumak zorundayız, çünkü okumuyoruz. Roman, hikâye, tiyatro, siyasi- politik eserler veya gazete- dergi. Ne bulursak okumak zorundayız. Dünyada ortaöğretim öğrencilerinin yıllık kitap okuma oranları ortalama 15-16 kitap arasındayken bizde maalesef 0,2 gibi korkunç bir oran bulunmakta.
2.       Ulusal- Uluslararası yarışmalar, sınavlara daha fazla katılım göstermeliyiz. Kısaca size bu yarışmalardan bahsedeyim.
2.1. ULUSAL YARIŞMALAR:
A.      TÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ PROJE YARIŞMASI: Her yıl düzenlenen bu yarışmaya öğrenciler, Matematik, Fizik, Uygulamalı Fizik, Bilgisayar, Kimya, Biyoloji, Sosyoloji, Tarih, Psikoloji ve Türk Dili Edebiyatı alanlarından istediği birisinde bir proje hazırlayarak katılabilir. Türkiye’de liseler arası düzenlenen en prestijli yarışmaların başında geliyor. Okulunuzdaki öğretmenlerle veya benimle irtibata geçerek nasıl proje hazırlayacağınızı öğrenebilirsiniz. Size bu konuda her türlü desteği vermeye hazırım.
B.      LİSELER ARASI MÜNAZARA YARIŞMASI: Her yıl çeşitli kategorilerde ve sponsorluk altında yapılan bu yarışmalarda öğrenciler bir fikir etrafında görüşlerini belirterek, onu ya çürütmeye ya da savunmaya çalışırlar. Okulunuzda bir münazara takımı kurarak siz de bu yarışmalara katılır ve kendinizi- okulunuzu temsil edebilirsiniz.
C.      BAYER LİSELER ARASI BİLİM YARIŞMASI: Bayer malum büyük bir Alman ilaç markası. Her yıl düzenlediği yarışmalarda aslında geleceğin bilim adamlarını arıyor. Daha detaylı bilgi için: “www.bayer.com.tr/ebbsc/cms/tr/Liselerarasibilimyarismasi.html”
D.      LİSELER ARASI KISA FİLM YARIŞMASI: Merakı olanlar için büyük bir fırsat. Bir tema- konu etrafında çekeceğiniz kısa filmler sizi geleceğin büyük yönetmenleri arasına sokabilir. Her yıl farklı birçok kurum bu yarışmayı düzenliyor. Kısa bir araştırma yaparsanız eminim hepsini bulabilirsiniz.
E.       FOTOĞRAF YARIŞMALARI: Yine kısa film gibi merakı olanlar için bu alanda değerlendirilebilir. Artık herkesin elinde malum akıllı telefon her gün onlarca fotoğraf çekiyorsunuz, belki de sizin de bilmediğiniz büyük bir yeteneğiniz var bence denemeye değer.
F.       LİSELER ARASI FELSEFE OLİMPİYATI: 1996 dan beri her yıl düzenlenen bu yarışma Türkiye’nin en prestijli yarışmaları arasında.
G.     ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ YARIŞMASI: TUBİTAK tarafından düzenlenen bu yarışma son yıllarda oldukça önem kazanan bir yarışma. Fikrini geliştir ve katıl.
H.      KABATAŞ LİSESİ ÖMER SEYFETTİN ÖYKÜ YARIŞMASI: İstanbul’da okuyan öğrenciler için yapılan bu yarışmada geleceğin yazarları aranıyor.
İ.        SAİT FAİK ÖYKÜ YARIŞMASI: Darüşşafaka Lisesi’nin düzenlemiş olduğu bu yarışma ile geleceğin yazarları aranıyor.

2.2. ULUSLARARASI YARIŞMALAR:
A.       DESTINATION IMANIGATION: Amerika merkezli düzenlenen bu yarışmada 8 farklı challenge ( meydan okuma ) var:  Techinal, Scientific, Structural, Fine Arts, Improvisational, Service Learning, Early Learning, Instant Challenge. Detaylı bilgi için: “www.destinationimagination.org”
B.      MOSTRATEC: Brezilya’da düzenlenen dünya bilim şenliği. Ülkemizde de her yıl katılımın yoğun olduğu bu yarışmada, ülkemizin dereceleri de bulunmaktadır. Özellikle yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin yakından takip etmesini tavsiye ederim. Detaylı bilgi için: “www.mostratec.com.br”
C.      DÜŞ ÇİZGİSİ: Düş  Çizgisi sekiz yıl önce uluslararası bir olimpiyat olma heyecanı ve azmiyle Türkiye'de düzenlenmeye başlandı. Çizgisinden sapmadan, ölçüsünden taviz vermeden katılımcılarına daha faydalı olabilme düşüncesiyle çabalamaya devam edildi. Her yıl tasarım alanında ilgililere en doğru, en faydalı bilgileri aktarma, onları dünyanın önde gelen akademisyen ve tasarımcıları ile bir araya getirme düşüncesiyle ileriye dönük çalışmalar yapıldı. Detaylı bilgi için: “www.duscizgisi.com
D.      GOOGLE SCIENCE FAIR: Geçen sene bir Türk öğretmen bu yarışmada Dünyanın En İyi öğretmeni unvanını kazandı. Oldukça prestijli ve Google destekli bir yarışma.
E.       INSPO ( International Science Project): Okyanus kolejinin düzenlemiş olduğu Uluslarası Bilim yarışması. 

Arada unuttuklarım olabilir. Ara ara yine eklemeler yapabilirim. İşte size fırsat kendinize bir ajanda oluşturun katılmak istediğiniz yarışmaları belirleyin ve ne yapmanız gerektiğini araştırın. Merak ettiğiniz ne varsa sormakta çekinmeyin. fsedatyilmaz@gmail.com

3.       Sosyal Sorumluluk Projelerinde yer alın. Çağımızda aranan insanların başında yaşadığı çevreye duyarlı insanlar gelmektedir. Bunun için siz de elinizi taşın altına koyun ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alın. Okulunuzda düzenleyeceğiniz bir kermesten tutun da katılacağınız bir derneğe kadar hemen hepsi size büyük kazanımlar sağlayacaktır.


Sabancı vakfının hazırlamış olduğu, farkyaratanlar.org adresini incelemenizi tavsiye ederim. Size ilham verecektir. Her sene bu konuda çalışan ve fark yaratmaya çalışan onlarca insanın hikâyesi. Siz de kendi farkınızı yaratın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...