24 Ekim 2015 Cumartesi

Edebiyat Dersi Nasıl Çalışmalıyım?



*Yukarıda örnek bir "Türk Edebiyatı Tarihi" tablosu bulunmaktadır. Siz de kendi tablonuzu oluşturabilirsiniz. Ya da bu tabloyu şablon olarak kabul eder ve onu geliştirebilirsiniz.

Türk edebiyatı dersi çalışmadan önce dikkat edilmesi gereken bir kaç tüyodan sizlere bahsetmek istiyorum:
1. Öncelikle dersi çalışmadan evvel, dersin ana hatlarını tüm detaylarıyla görebilmelisiniz.  Türk edebiyatı tarihi bir bütündür ve birbirinden bağımsız değerlendirilemez. Bu sebeple, bir dönemi incelerken o dönemin öncesini de bilmelisiniz. 
2. Dönemin tarihi özelliklerini bilmek işinizi çok kolaylaştıracaktır. Çünkü metin ve zihniyet birbirinden bağımsız değildir. Mesela İstibdat Dönemi,Servet-i Fünun Edebiyatını şekillendirmiştir. Bu sebeple, İstibdat Dönemi bilinmeden çalışılan bir Servet-i Fünun dönemi tam manasıyla anlaşılamayacaktır.

Sizlere Kısaca bir ders çalışma şablonu vereyim:

1. Dersimizin konusu Servet- i Fünun Dönemi Türk Şiiri olsun,

a. Öncelikle Servet-i Fünun dönemini oluşturan şartları anlamak için, 1895- 1901 yılları arasına ait bilgileri öğrenebileceğimiz bir tarih kitabından faydalanmamız gereklidir.
b. Sonrasında Tanzimat dönemi Türk şiirini kısaca çalıştıktan sonra, Servet-i Fünun dönemini oluşturan şartları çalışırız.
c. Servet-i Fünun dönemi Türk şiirini çalışmak için şairlere yakından göz atarız.
ç. Şairlerin hayatlarını, özelliklerini ve son olarak en önemlisi şiirlerini inceleriz.
d. Son olarak dönemin şiir özelliklerini çalıştıktan sonra konu ile ilgili çalışma kağıtları doldurur varsa test sorusu çözeriz.

Tanzimat Edebiyatı Dersine Ait Püf Noktalar

1. Tanzimat edebiyatına çalışmadan önce genel hatlarıyla dönemin özelliklerini bilmek hem sanatçıları hem de eserlerini anlamayı kolaylaştıracaktır. Tanzimat edebiyatını oluşturan şartlar ve devamında nasıl geliştiğini iyi değerlendirmek gereklidir. Bunun için de bir edebiyat tarihi kitaplarını karıştırmak bu döneme ait ders notlarını okumak gereklidir.
2. Bu döneme adını veren "Tanzimat Fermanı" hakkında kısaca da olsa bilgi sahibi olmak gereklidir. Bir kaç maddesini okuyarak fikir sahibi olmaya çalışın.
3. 1. dönem ve 2. dönem olarak ayırdığımız sanatçıları ayıran özellikleri iyi bilmek gereklidir. Bu aynı zamanda tüm Tanzimat edebiyatını anlamayı kolaylaştıracaktır. Karşılaştırma yapmak en iyi öğrenme metotlarından birisidir. Siz de öyle yapın. İki dönemin sanatçılarını karşılaştırın.
4. Hemen her sanatçıya ait bir eserden kısa da olsa bir parça okumak ve o sanatçıya ait özellikleri o parçada bulmak işinizi çok kolaylaştıracak ve devamında unutmamanızı sağlayacaktır.
5. Bu dönem edebiyatımıza ait bir çok ilkin olduğu dönemdir. O nedenle ezberlerinizi unutmamak adına sık sık bu ilkleri hatırlamakta fayda var.

Kolay Gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...