11 Ekim 2015 Pazar

Psikoloji Tercih Etmek İsteyenler Okusun

      
        Son günlerde Hukuk dışında hangi alanlarda tercih yapabiliriz diye sorular gelmeye başladı. Bu konuyla ilgili olarak size bugün burada, psikoloji bölümünden bahsetmek istiyorum.
         Psikoloji okuyan her öğrencinin yanıldığı temel konulardan birisi ya PDR öğretmeni olacakları ya da bir muayenehane açarak hasta tedavi edeceklerini sanmasıdır.
Bu 2 temel yanlışı hemen düzeltmek isterim,
1.       PDR öğretmeni olmak için üniversitelerin PDR alanlarını tercih etmek gereklidir. Psikoloji bitiren birisi pedagojik formasyon almadan öğretmen olamaz.
2.       Muayenehane açıp hasta tedavi edebilmek için TIP fakültesinden mezun olunmalı ve yüksek ihtisas olarak psikoloji alanı tercih edilmelidir.

           Peki, psikoloji okuyan birisi ne yapar?
          Ben kısaca size, bir mezununun ne yaptığını anlatayım ve siz kendiniz karar verin.
Bilgi üniversitesinden mezun bir öğrenci yüksek lisans bitirme tezi olarak psikoloji alanında bir alet tasarlar. Bu aletin amacı reklam filmi izleyen insanların, filme verdikleri tepki duyarlılıklarını ölçmektir. İzlediğiniz reklam filmleri karşısında yüz mimiklerinizin oluşturduğu gerilim, sizin o filmi beğenip beğenmediğinizi göstermektedir. Böylece, reklam filminin gerçekten de işe yarayıp yaramayacağı tespit edilebilecektir.  Sonrası bu kişi tasarladığı aletin patenti de alarak bir reklam ajansına bunu satar ve baya yüklü bir miktar para alır. Kısaca burada size anlatmak istediğim, psikoloji insanın olduğu her alanda vardır ve insanla ilgili her işi yapar. Nasıl diyeceksiniz? Mesela bir giyim firmasında yeni tasarlayacakları bir t-shirt için bir psikoloğun fikrini alırlar. Hangi rengin ne kadar fazla tercih edileceği ile alakalı. Ya da kurumsal bazda çalışan bir şirketin personel alım departmanında, işe yeni alınacakların o iş için uygun olup olmadıkları konusunda fikirleri alınabilir. Reklam ajanslarının psikoloji alanından ne kadar faydalandıklarını hiç düşündünüz mü? Burada size örnekleri daha da çoğaltabilirim. Ama psikoloji bilimi hemen her alanın ihtiyaç duyduğu bir bilim dalıdır. Bu nedenle, bu alanda okuyan ve kendisini yetiştiren birisinin iş bulma konusunda hiç de zorluk yaşayacağını düşünmüyorum. Yeter ki araştırın, düşünün ve farklı olanın peşinden gitmesini bilin.



Daha fazla sorunuz için,

fsedatyilmaz@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...