9 Ağustos 2014 Cumartesi

"Geleceği Google'dan Görmek"


ABD'li iki bilgisayar mühendisinin 1998'de Kaliforniya'da kurdukları Google şimdilerde, sadece bir arama motoru olmaktan öte bilişim sektörünün rakipsiz tek devi olma yolunda hızlı ve bir o kadar da emin adımlarla ilerliyor. Şirket kurulduktan sadece 6 yıl sonra borsaya girdiğinde kasasındaki muazzam bütçesiyle rakiplerini epey şaşırtmıştı.
Yeni, yepyeni bir çağ: "Google Çağı"
Google'in kendini açık etmesiyle birlikte yeni çağın başlangıcı da resmi olarak verilmiş oldu. Google son yıllarda yaptığı dev yatırımlarla gelecekte adından sıkça bahsettirmek bir yana, sanki sadece kendi adından bahsettirecekmiş gibi görünüyor. İlaç sanayinden, robot sanayisine kadar yaptığı farklı yatırımlar geleceğin hangi alanlar üzerinde şekilleneceğinin ipuçlarını veriyor aslında.
Son on yılda dünyanın değiştirdiği değişimi takip etmek bile çok güç. Baş döndürücü bir şekilde değişen ve gelişen dünya, gelecekte hangi mesleklerin önem kazanacağının bizlere ip uçlarını veriyor. Unutulmamalıdır ki, her kriz beraberinde yeni fırsatları da getirir. Şimdiden dünyanın geleceğini görebilen ve kendisini bu yönde geliştirebilen bir birey- şüphesiz-geleceğe yön verebilecek konuma gelecektir.
"Gelecek =İletişim"
İletişim geleceğin en önemli meslekleri arasında. Bu konuda yapılacak her araştırma ve çalışma gelecekte ben de varım demenin en önemli göstergesi olacaktır. Ev telefonlarının yerini cep telefonları, cep telefonlarının da yerini şimdilik akıllı telefonlar almış bulunmakta. Peki, gelecekte ne olacak? Akıllı telefonların yerini ne alacak? "Google Glass" küçük ipuçları verse de hala bu sırrın gizliliği koca bir muamma. İşte, bu sorunun cevabını bulan, bu cevaba göre kendisini yetiştiren bir birey aynı zamanda gelecekte de başarıyı yakalayacaktır.
Sadece iletişim değil elbette geleceğin parlayan yıldızı. İletişimin yanı sıra geleceği şekillendirecek bir çok sektör mevcut. Bunların arasında robot teknolojisini, sağlık sektörünü, ulaşım yatırımlarını da sayabiliriz. Tek tek sektör analizi yapmak yerine, bu hususta bilinmesi gereken en önemli durum, gelecekte insanların hayatlarını daha da kolaylaştıracak her sektör kazanacaktır. Ama bilinmesi gereken bir gerçek daha vardır ki, o da her kolaylık beraberinde bir külfeti doğurur. Yani, teknoloji geliştikçe teknolojiyle birlikte ortaya çıkacak sorunlarla baş edecek bir teknik birimin ihtiyacı hasıl olacaktır. Durum analizinin çok iyi yapılabilmesi şart. Her teknolojik devrim beraberinde yeni iş sahaları da oluşturmaktadır.
"Olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu!"
Geleceği görmek ve bu geleceğe yatırım yapmak, kişi için en önemli kazanım olacaktır. Google bu konuda oldukça cüretkar hamleler yaparak, önemli yatırımlar yapıyor. Çünkü geleceğin bugünlerden çok farklı olacağı su götürmez bir gerçek. Ülke sınırlarının sadece haritalar üzerindeki bir kaç çizgiden ibaret kalacağı ve dünya insanlarının kaynaşarak tek bir toplum olma yolunda adımlar atacağı günler çok yakın. Unutulmasın ki, güneşin doğmasına en yakın zamandır karanlığın en yoğun olduğu an. O gün geldiğinde de milliyetler değil insanlığın bizzat kendisi kazanacak. Ve işte o zaman, o günleri görebilen ve kendisine o günler için yetiştiren bireyler kazanacak.
Geçmiş artık uzak bir hatıradan ibaret. Belki de kimsenin özlemeyeceği ve sadece tatlı hatıralarda anlatılan anılardan ibaret kalacağı o günlere geldiğimizde, kaybeden olmamak için şimdiden doğru yatırımları yapmamız şart. En değerli yatırım insanın kendisine yaptığı yatırımdır. Bu nedenle, kişinin yakın geleceğe ait bir yol haritası olmalı.
Sedat Yılmaz

Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...