7 Ağustos 2014 Perşembe

"İyi Bir Lise" Tercihi Nasıl Olmalıdır?


"TEOG Sınavı" iptal edildi\edilecek tartışmalarıyla birlikte bugünlerde, velileri asıl heyecanlandıran ve onları meraklandıran öğrencilerin hangi okulu tercih etmesi gerektiğidir.
Öğrencilerin iyi bir gelecek için iyi bir üniversiteye gitmeleri gerekiyor , bunun için de doğru liseyi tercih etmeleri gerekli. İnsan hayatını şekillendiren en önemli kilometre taşı hiç şüphesiz doğru lise tercihinde saklı, yanlış seçim yapılması insan hayatını da altüst edebilir. Bu nedenle, çok dikkatli davranmak lazım. Peki, "doğru lise" nasıl tercih edilir? Doğru bir liseyi tercih ederken hangi kriterlerin değerlendirilmesi gereklidir?
Vizyon
Bilgi sınırlıyken hayaller tüm dünyayı kapsar. (Albert Einstein)
Sizler çocuklarınıza sadece bir vizyon kazandırın, zaten kendisi kendiliğinden gelecektir. Artık, dünyanın beklentisi sadece bilgiyi öğrenen ve onu taşıyan birey olmaktan öte onu kullanan, bilgiden istifade eden bireylerdir. Bu nedenle, şüphesiz aradığınız okulun önemli bir vizyonunun olması çocuğunuz eğitim hayatını daha emin adımlarla inşa etmenize zemin hazırlayacaktır. Çağın şartlarına uygun bir birey yetiştirmek için sizlerin de tercih edeceği okulu bu minvalde değerlendirmesi büyük önem arz etmektedir. Peki, bir vizyonu önemli yapan nedir?
Malum küreselleşen dünya gün geçtikçe daha da küçülüyor. Neredeyse sınırlar harita üzerindeki bir çizgiden ibaret kaldı. Bu nedenle, sizler de çocuklarınızı bu gerçekten hareketle bir "dünya vatandaşı" olarak yetiştirmelisiniz. İşte bu nedenle, arayacağınız okulda "dünya vatandaşı" yetiştiriyor şartını aramalısınız. Yeni dünya, köşeleri olan insanları daha fazla istemiyor. Ufku açık, dünya görüşü geniş bireylere olan ihtiyaç hiç olmadığı kadar çoğaldı.
Vizyon sahibi bir okul size ve çocuğunuza çok başka ufuklar kazandıracaktır. Böylece, çocuklarımız hayallerimizde kurduğumuz yarınlarda -şüphesiz- yaşama fırsatı bulabileceklerdir.  
Çocukların sosyal alanlarını destekleyecek spor ve sanat dersleri yeterli mi? Bu alanlarda ders verecek öğretmenlerin yeterlikleri ve okulun fiziki imkanları yeterli mi?
Okul sadece derslerden ve öğretimden ibaret bir alan değildir. Öğrencinin hemen bütün zamanı okulda geçmektedir. Bu nedenle, öğrencinin zamanın daha nitelikli olarak değerlendirilebilmesi için, okulda sanatsal ve spor faaliyetlerinin yapılıyor olması önemli bir şarttır. Bunun için, okul arayacak velilerin dikkat etmesi gereken hususların başında okulların sanat ve spor alanındaki fiziki şartlarının uygunluğu olmalıdır. Kaç farklı spor alanı vardır? Hangi sanatsal faaliyetler yürütülmektedir? Bu alanlarda branş hocaları mevcut mudur? gibi sorular sorarak alacakları cevap neticesinde listelerini belirlemeleri gerekmektedir.
Bilimsel çalışmalar, projeler yapılıyor mu? Daha önceki yapılan çalışmaların neticeleri nelerdir?
Öğrencilerimizi gelecek yarınlara hazırladığımız okullarda, öğrencilerin sosyal ve fen alanında bilimle içli dışlı olması, en az bu alanların birisinde bir proje veya çalışma hazırlamış olması çok önemli bir husustur. Bu nedenle, okul arayan velilerin dikkat etmesi gereken bir başka özellik de okulların bilimsel alanda yaptıkları çalışmaların yeterlikleri olmalıdır. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda alınan başarıların dikkatli bir şekilde incelenmesi, velilerin kafasındaki bir çok soruyu gidermesi açısından hayati önem taşımaktadır.
Yabancı Dil Eğitimi?
Küreselleşen dünyada, her geçen gün daha da artan yabancı dilin önemi su götürmez bir gerçektir. Yabancı dil öğrenmek için kritik öneme sahip olan lise yılları, öğrencilerin gelecek hayatlarını şekillendirecek şüphesiz en önemli sıralardır. Artık yabancı dil denilince akla sadece ingilizce değil yanında bir başka yabancı dil daha gelmektedir. Okullar tercih ettikleri ikinci yabancı dille öğrencilerini gerçek hayata daha da hazır hale getirmek için yoğun çaba sarf etmektedirler.
Eğitim materyalleri yeterli mi?
Bir okulda aranacak şüphesiz en önemli özelliklerden birisi de okulun eğitim materyallerinin yeterli olup olmadığı yönünde olmalıdır. Çünkü, öğrencinin alacağı eğitimi destekleyecek, eğitimi daha da renkli hale getirerek öğrenmesini kolaylaştıracak malzemeler, hiç şüphesiz eğitimi de daha kaliteli hale getirecektir.
Okulun sınıflarında bulunacak akıllı tahtalar, kütüphane, etüt odaları, proje sınıfları vs. bunların tamamı eğitim materyali olarak değerlendirilmelidir ve velilerin dikkatle incelemesi gereken özellikler olmalıdır.

Sedat YILMAZ

Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...