15 Haziran 2015 Pazartesi

"Başarmak ya da Başaramamak."


Her başarı kendi hikâyesini yazar.” Ne kadar da özel bir söz, şu an anlatmak istediklerimi özetleyen. Şimdi yeni başarı hikâyesi yazacak siz gençleri bekliyor üniversite sıraları. Bir konuda başarılı olmak, başaran birisini dinlediğimizde ne kadar da ulaşılabilir geliyor oysa, yeter ki doğru bir alana odaklanalım, kendimize ulaşılabilir hedefler seçelim ve bıkmadan, usanmadan çalışmasını bilelim.
Hedef seçebilmek çok önemli bir ayrıntı,
Nasıl ki başarı hikâyeleri birbirine benziyorsa başarısızlık hikâyeleri de benzerdir aslında. Ama kimse onları anlatmaz. Ben kısaca başaramayanların neden başaramadıklarını anlatayım size. Hedefi olmayan hiç kimseye faydanız dokunmaz. Ne kadar enerjisi olsa da zamanla enerjisini boşa harcayacak, küreklerini boşa çekecektir. Biliyorum, şu ana kadar bu masalı çok dinlediniz. Hedef koyalım, hedefiniz olsun vs. vs. peki nedir bu hedef?
Amacımız nedir? Sevdiğimiz işi yaparak yeterince para kazanmak böylece mutlu mesut bir hayat yaşamak, haksız mıyım?
Peki, nedir sevdiğimiz iş?
İşte burada iş biraz çetrefilleşiyor. İş seçimi sanıldığı kadar da kolay değildir. Biz tümevarım yerine genelde tümden gelim yaparız. Çok kazanan meslekleri seçer,  yeteneklerimizi o işe uydurmaya çalışırız. Hâlbuki tersini yapsak ve yeteneklerimize, yapabileceklerimize uygun bir iş seçtiğimizde ne kadar başarılı olacağımızı bir bilsek, ne kadar da başarılı olacağız. Hobilerimizi işimizle karıştırırız, fotoğraf çekmeyi sevdiğimiz için fotoğrafçı olmaya karar veririz. Ya da matematiğimiz iyi diye bankacı olmayı isteriz; ama yeteneğimiz bambaşka bir iş üzerinedir.
-          Hocam bu söylediklerinizi biz de biliyoruz, farklı ne söyleyeceksiniz? Özete geçelim lütfen!
Maalesef, size bilmediğiniz bir şey söyleyemeyeceğim. Bu nedenle, lütfen tekrar tekrar iyi düşünün. Yapacağınız işe çok iyi karar verin. Biliyorum aileniz, çevreniz hayatınızı şekillendirecek ama en azından sizler de kafanızın bir köşesinde kendinize bir yön verebilmek adına araştırma yapın. Sırf çok para kazanıyor diye doktor olmayın. Sevdiğiniz iç mimarlık alanına yönelin, emin olun başarılı olmanız halinde doktordan çok daha fazla kazanacaksınız. Hayalperest olun demiyorum size, gerçeklere göz yummayın. Sadece araştırın. Sorun, soruşturun. Hangi meslek ne yapar? Ne kadar kazanır? Gelecekteki kariyeri nedir? Bunları sormak size kaybettirmez aksine daha çok kazandırır. Bu konuda fazla uzatmak istemiyorum, özelden mail yoluyla konuşmak isteyen olursa her zaman hazırım. (fsedatyilmazægmail.com)
Başta anlatmak istediğime döneyim şimdi: Kişi neden başaramaz?
1.      Hedefi yoktur.
2.      Ayran gönüllüdür. Her şeyi denemek ister.
3.      Çabuk pes eder.
4.      Her duyduğuna inanır.
5.      Amacı iyi olmak değil, çok kazanmaktır.
6.     
Sanırım siz de 6. Sıraya bir şeyler koydunuz. Çünkü her başarının hikâyesi gibi başarısızlığın da hikâyesi birdir. Değişmez!

Zor olanı isteyin, küçük de olsa bir hedefiniz olsun. Başta siz kendinize inanın, yoksa size kimse inanmaz. Korkmayın, sonunda başarı sizin olacak. Hem de o son çok uzak değil. Yeter ki doğru zamanda doğru yerde olmayı başarın.


Sedat Yılmaz
Eğitim Danışmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...