11 Haziran 2014 Çarşamba

Yeni İnsan Tipi Ve Yeni Hedefler

Yeni "İnsan Tipi" Nedir?
Değişen ve gelişen Türkiye’de hiçbir şey geçen seneyle aynı kalmıyor. Hatta 3-4 ay öncesiyle. Dünya o kadar hızlı değişiyor ki maalesef bizler, Türkiye olarak kimi zaman bu hıza yetişemiyoruz. Eğitim sistemimiz bu konuda yeterli değil. Bizler hala aynı tip insan yetiştirmenin önemine inanan bir toplumuz. Fakat, dünya artık eski dünya değil. Yenidünya düzeni, yeni insana ihtiyaç duyuyor, peki biz buna ne kadar hazırız?
Okuyan, okuduğunu anlayan ve anladığını anlatabilen bir nesil ihtiyacı ortaya çıktı. Aranan ve bulunması zor olan yeni insan tipi. Test sistemiyle birlikte, yine maalesef söylemek zorundayım ki, nice cevherimiz her sene kaybolup gidiyor. Evet, pırıl pırıl gençler, ama işlenmesi gerek. İşlenmediği sürece her sene kaybolan yüzbinlerin arasındaki yerlerini alıyorlar.
İş ilanlarına bakınız lütfen, bu bizler için önemli bir kıstas. İşverenin aradığı, artık şu ya da bu üniversite mezunu değil. Dış görüşüne önem veren, uyumlu, diksiyonu düzgün, kendisini rahat ifade edebilen, sosyal yönü güçlü bireyler. Peki, iş görüşmesi mülakatlarında ne soruyorlar? En son hangi tiyatroya gittin, son okuduğun kitabın yazarının başka hangi kitaplarını okudun gibi?
Bir iş başvurusunda sizlere, Dünya Sağlık Örgütü adına Afrika’ya bir yardım düzenlemek istesen nasıl farklı bir yol uygularsın? Ya da Çin’de artan nüfus ve beraberindeki çevre kirliliği hakkında ne düşünüyorsun? Gibi bir soru geldiğinde ne yapacaksın? Artık bizlere hangi sınavdan kaç net yaptın gibi sorular sormuyorlar. Çünkü ihtiyaç da kalmadı. Test yöntemiyle yetişen ve büyüyen nesle olan ihtiyaç bitti. Biz kabul edelim ya da etmeyelim yeni nesil “Ipad Nesli” bu nedenle, anlamaya çalışmak, geleceğimiz için gerçekten de çok önemli.
İstersek kendimizi kandırmaya devam edebiliriz. Ama dünya kendisini kandırmıyor. Şöyle bir etrafınıza bakın lütfen, kullandığınız telefondan, şu an bu yazıyı okuduğunuz ekrana kadar hangisi yerli üretim? 100 yıla yakın bir cumhuriyet tarihi, öncesinde muazzam bir Osmanlı tarihi, ama ortada ürün olarak ne var? Kore gibi Hindistan gibi yeni yeni parlayan yıldızların olduğu bu dünyada henüz hiç bir şey için geç değil demektir. Yeter ki inanalım, yeter ki kendimizi kandırmaktan vazgeçelim.
Yenilikleri kabul etmemiz gerekli. Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Bu nedenle, atıl kalmış, işe yaramayan bu eğitim sistemiyle daha fazla devam etmemek gerekli. Peki, bizler ne yapabiliriz? Madem değişmiyor, kabul mü edelim? Hayır, değişim kişide başlar. Öncelikle bizler, kendimizi değiştirmeliyiz. Kendimize yeni hedefler koymalı ve etrafımızı iyi analiz edebilmeliyiz. Unutmayın, farklılıklarınızı fark edebildiğiniz sürece gerçek anlamda başarılı olacaksınız.
Sedat Yılmaz
Eğitim Danışmanı




2 yorum:

  1. Degerli dostum
    öğrencilik yıllarımızdaki ışığın hiç sönmemiş.
    herzaman pozitif enerjin ve geniş bir bakış açın vardı
    ögrencilerine bunu en iyi sekilde aktaracagina eminim, onlar çok şanslı.
    Allah muvaffak etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kardeşim, iyi dileklerin için çok teşekkür ediyorum.

      Sil

Bir Eşit Ağırlık Öğrencisi Olarak Matematik Dersiyle Olan Sınavım :)

Bu başlığı açmamın temel sebebi, yıllardır gerek derslerine girdiğim öğrencilerim olsun gerek özelden bana mail, whatsapp mesajı vs. ile mes...